Де шукати вітаміни?
Вітаміни мають винятково високу біологічну активність і потрібні організму в досить невеликих кількостях — від декількох мікрограмів до декількох десятків міліграмів у день. На відміну від інших харчових речовин вітаміни не є пластичним матеріалом або джерелом енергії і приймають участь в обміні речовин головним чином як біокаталізатори. Майже всі водорозчинні вітаміни, а також жиророзчинний вітамін К є коферментами або кофакторами біохімічних реакцій. Вітаміни А, Д, Є здатні регулювати роботу генетичного апарата клітини. Крім того, кожному вітаміну властива також специфічна функція в організмі. Все це робить вітаміни незамінними в життєдіяльності клітин.
Соціально-економічні умови, що змінилися, з особливою гостротою підкреслили виняткову роль вітамінологічних знань і досвіду в житті людей. Індустріалізація спричинила за собою збільшення частки рафінованих і консервованих продуктів у харчуванні, що володіють меншою вітамінною цінністю. Наприклад, при виготовленні борошна вищих сортів втрачається з висівками до 80—90 % всіх вітамінів.
На відміну від наших предків у сучасної людини різко знизилися енерговитрати, що, в свою чергу, призвело до зменшення обсягу споживаної їжі. Однак щоб отримати необхідну добову кількість вітамінів, цей обсяг повинний бути значним. Наприклад, для задоволення добової потреби організму в вітаміні В1 потрібно з’їдати більш1 кгжитнього хліба в день.
Викладене пояснює, чому дефіцит вітамінів став масовим явищем. До цього варто додати шкідливий вплив популярних процедур голодування, вегетаріанства й інших модних дієт. Найважливішою причиною дефіциту вітамінів залишається невисокий прожитковий мінімум певної частини населення країни, через що страждає якість харчування.
Вітаміни потрібні для належного функціонування організму, а деякі з них відповідають за процес росту. Варто знати, де їх шукати.
Вітамін A — бета-каротин
» впливає на ріст, хороший зір, оберігає шкіру,
» броколі, морква, капуста, брюссельська капуста, кабачок, цикорій, шпинат, салат, щавель, петрушка, кульбаба, горошок, гарбуз, соя.
Вітаміни B1, B2, B3, B6
» відповідальні за належне функціонування нервової та м’язової систем,
» баклажан, шпинат, квасоля, салат, сочевиця, щавель, кульбаба, горошок, картопля, соя, помідори.
Вітамін B
» сприяє утворенню, росту та репродукції червоних кров’яних тілець, полегшує засвоєння білку,
» спаржа, броколі, капуста, шпинат, шпарагова квасоля, салат, картопля, цибуля-порей, квасоля, сочевиця.
Вітамін С
» чинить протидію інфекціям, бореться з втомою, сприяє поглинанню заліза,
» селера, броколі, брюссельська капуста, щавель, цикорій, шпинат, салат, ріпа, петрушка, кульбаба, паприка, редиска, помідори.
Вітамін D
» укріпляє скелет, запобігає рахіту і покращує імунітет
» печериці
Вітамін Е
» оберігає клітини від вільних радикалів і добре впливає на тканини
» спаржа, салат, шпинат, квасоля, соя.
Вітамін H
» сповільнює процес сивіння волосся і облисіння, покращує згортання крові
» гриби, морква, помідори, шпинат.
Вітамін K
» сприяє згортанню крові, протидіє остеопорозу
» броколі, цвітна капуста, капуста, морква, шпарагова квасоля, салат, картопля.
Вітамін P
» допомагає в лікуванні кровотечі з ясен, має противоалергічну дію
» глід, капуста, помідори, салат, шпинат, картопля.